Skip to main content

Yogavormen

Hatha – yoga
Er zijn binnen de yogatraditie verschillende vormen van yoga te onderscheiden. Mijn lessen behoren tot de Hatha yoga met daarbij varianten. Hatha yoga richt zich voornamelijk op het lichaam. Door lichamelijke bewustwording volgt geestelijke bewustwording en omgekeerd. Bij Hatha yoga ligt het accent op ademhaling-, losmaak-, concentratie- en ontspanningsoefeningen om van daaruit te komen tot lichaamshoudingen (asana’s). De oefeningen verlopen langzaam en met aandacht. Zo kun je voelen wanneer en wat je lichaam aangeeft.

Mindfulness yoga
Mindfulness betekent ‘opmerkzaamheid’.  Bij mindfulness yoga worden yoga oefeningen gebruikt om op een directe en ongekleurde manier ervaringen in jezelf te observeren. Je hoeft voor deze cursus niet dagelijks uren op je yoga matje te oefenen, de kracht van deze cursus is de toepassing in je dagelijkse leven. Bewustwording van je houding en je ademhaling zijn van belang. Binnen deze cursus worden thema’s behandeld waar je tegenaan loopt in je dagelijkse praktijk zoals stress en malende gedachten, acceptatie en jezelf mogen zijn, hanteren van werkstress, negatieve en positieve gedachten, automatische piloot, winterdip en zo vele andere onderwerpen uit het dagelijkse leven. Het helpt je om uit de stress stand van rennen, vliegen en maar door gaan te stappen en van de doe-stand in de zijn-stand te komen. Mindfulness yogaoefeningen komen regelmatig terug in de yogacursus.

Yoga bied je de mogelijkheid om gezond te blijven en harmonisch te leven.
Steeds meer mensen hebben baat bij yoga en ervaren de invloed hiervan letterlijk aan den lijve. Juist in het leren aanvoelen waar je grenzen liggen en deze te accepteren ligt de werking van de yoga. Na verloop van tijd zal je bemerken dat soortgelijke grenzen, ook in het dagelijks leven, op tijd worden aangegeven. Door hiernaar te luisteren leer je tijdig en effectief te kunnen reageren.
Naarmate de oefeningen vaker worden gedaan zal je bemerken dat je je grenzen ook kan verleggen. Binnen de yoga is het belangrijk je eigen grenzen te respecteren!