Skip to main content

Acupunctuur

Acupunctuur is al eeuwenlang de belangrijkste vorm van geneeskunde in China en Japan en inmiddels, van daaruit over de hele wereld verspreidt. Het is een volledig medisch systeem dat zowel preventief als genezend werkt en een groot scala aan aandoeningen kan behandelen. Bij acupunctuur is energie (Qi) het uitgangspunt. Energie stroomt door energiebanen, ook wel meridianen geheten, door het lichaam.
Wanneer de meridianen geblokkeerd raken en de energie niet meer vrij stroomt ontstaan er gezondheidsklachten.

Werkwijze
In de acupunctuur worden er steriele naaldjes ingebracht op zogenaamde acupunctuurpunten die verspreidt liggen over het lichaam. De acupunctuurpunten liggen op de meridianen (energiebanen). Door middel van het stimuleren van deze punten met ragfijne naaldjes kan de acupuncturist invloed uitoefenen op het stromen van energie door het lichaam. Het prikken met de naaldjes wordt in het algemeen niet als vervelend ervaren. Afhankelijk van de klacht blijven de naaldjes 15 tot 30 minuten zitten.

Wetenschap
Al sinds ruim dertig jaar wordt er veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit en de veiligheid van acupunctuur. Ook is er voldoende wetenschappelijk onderzoek verricht naar het bestaan van energiebanen en acupunctuurpunten. In veel toonaangevende tijdschriften, zoals de British Medical Journal verschijnen de laatste jaren goede overzichtsartikelen over het belang en de waarde van acupunctuur. Over het effect van behandeling met acupunctuur op verschillende klachten is tevens veel te lezen op de site van de World Health Organisation (WHO).

Acupunctuur is niet meer weg te denken in de complementaire geneeskunde en zelfs in de reguliere geneeskunde steeds meer een aanvullende therapie.

“Modern beeldvormend en biochemisch onderzoek laat zien dat er duidelijke en specifieke effecten zijn van acupunctuur, die consistent aantoonbaar zijn met uiteenlopende technieken. Klinisch onderzoek ondersteunt de veiligheid en de effectiviteit van acupunctuur”.

J.M. Keppel Hesselink, D.J. Kopsky De wetenschappelijke basis van acupunctuur
TIG _ jaargang 20 | nr. 4 | 2004

“Het is niet noodzakelijk dat je gelooft dat dit systeem werkt, om het diepgaand te kunnen ervaren. Het is niet noodzakelijk dat je in de zee gelooft om nat te worden. Maar je moet er wel inspringen”. Richard Gordon

Indicaties acupunctuur

Acupunctuur wordt door de wereld gezondheidsorganisatie ( WHO) erkent als geneeskunde met goede resultaten.
De WHO heeft een lijst gepubliceerd met ziekten waarvan onomstotelijk vast staat
dat zij door middel van acupunctuur te genezen of te verbeteren zijn, hierop staan:

aambeienhormonale klachten
acnemenstruatiestoornissen
ademhalingsklachten,bronchitisovergangsklachten
allergieën, hooikoortshuidklachten
anemie (bloedarmoede)hyperventilatie
artritisimpotentie
artroseirritatie en onrust, nervositeit
blessureshyperventilatie
blaasontstekingrugklachten
depressiemaag- en darmstoornissen
tennisarmmigraine
fobieënoorklachten
herniaverkoudheden en griep
herpes zoster (gordelroos)sinusitis (bijholteontsteking)
hoestenslapeloosheid
hoge bloeddrukaangezichtspijnen (trigeminus neuralgie)
hoofdpijnverslavingen; roken en overgewicht

Bij Neuropathie na chemokuur en neuropathie bij overige oorzaken zijn goede resultaten te bereiken met acupunctuur. Acupunctuur en kniearthrose (pdf)
Hoofdpijn behandelen met acupunctuur (pdf)Acupunctuur