Skip to main content

Vrouwen

Vrouwen nemen binnen de traditionele Chinese geneeswijzen een unieke plaats in. Niet alleen op lichamelijk, maar ook op geestelijk vlak zijn verschillen in (het ontstaan van) klachten terug te voeren op de specifieke constituties van de vrouw. De menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze zijn voorbeelden van manifestaties die een sterke impact hebben of kunnen hebben op het leven. Een disbalans kan zich uiten bij sterke hormoonwisselingen zie ook het onderdeel allergie en intoleranties.

Menstruatie
Rond de menstruatie treden vaak verschillende ongemakken op. Een licht gevoel van spanning in de onderbuik en/of in de borsten, lichte hoofdpijn of vermoeidheid. Meer dan eens kunnen vrouwen echter gebukt gaan onder ernstige klachten. PMS (Pré-Menstrueel Syndroom) kan bijvoorbeeld veel pijn in de buikstreek geven of op psychisch vlak een gevoel van irritatie geven. Tijdens de menstruatie kan men stekende pijn ervaren en tijdens of na de periode kan fysieke en mentale moeheid voorkomen. Naast het feit dat dit soort klachten goed met Acupunctuur te behandelen zijn, speelt de menstruatie ook een zeer belangrijke rol in de diagnose bij vrouwen voor klachten op allerlei vlakken.
Belangrijke anamnesevragen zijn: Is er veel of weinig bloedverlies, hoe is de samenstelling van het bloed, het aantal dagen dat de vrouw menstrueert zijn allemaal indicatoren om tot de oorzaak van een bepaald probleem te komen. Overmatig of zeer gering bloedverlies of tussentijds bloedverlies zijn problemen die goed te behandelen zijn.

Menopauze
Kenmerken van de menopauze zijn schommelingen in de gemoedstoestand, opvliegers, osteoporose, veranderingen van lichaamsvormen en gewicht en huid. De menopauze wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in oestrogeen en progesteron.
De overgang op zich is een natuurlijk proces wat we niet met Acupunctuur kunnen of willen tegenhouden. Wel kunnen we, zeker bij ernstige klachten, het doormaken van de overgang een stuk dragelijker maken door dalende energie aan te vullen en in balans te brengen.
Afhankelijk van de aard van de klachten is het mogelijk de intensiteit en frequentie van overgangsklachten op een positieve manier te veranderen. Men voelt zich tijdens en na de behandeling vaak een stuk meer ontspannen. Acupunctuur in combinatie met Chinese kruiden kan een bijdrage leveren aan een soepelere overgang.Vrouwen