Scroll naar beneden voor meer informatieVrouwen
web-gonnieVrouwen nemen binnen de traditionele Chinese geneeswijzen een unieke plaats in. Niet alleen op lichamelijk, maar ook op geestelijk vlak zijn verschillen in (het ontstaan van) klachten terug te voeren op de specifieke constituties van de vrouw. De menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze zijn voorbeelden van manifestaties die een sterke impact hebben of kunnen hebben op het leven. Een disbalans kan zich uiten bij sterke hormoonwisselingen zie ook het onderdeel allergie en intoleranties.

Menstruatie
Rond de menstruatie treden vaak verschillende ongemakken op. Een licht gevoel van spanning in de onderbuik en/of in de borsten, lichte hoofdpijn of vermoeidheid. Meer dan eens kunnen vrouwen echter gebukt gaan onder ernstige klachten. PMS (Pré-Menstrueel Syndroom) kan bijvoorbeeld veel pijn in de buikstreek geven of op psychisch vlak een gevoel van irritatie geven. Tijdens de menstruatie kan men stekende pijn ervaren en tijdens of na de periode kan fysieke en mentale moeheid voorkomen. Naast het feit dat dit soort klachten goed met Acupunctuur te behandelen zijn, speelt de menstruatie ook een zeer belangrijke rol in de diagnose bij vrouwen voor klachten op allerlei vlakken.
Belangrijke anamnesevragen zijn: Is er veel of weinig bloedverlies, hoe is de samenstelling van het bloed, het aantal dagen dat de vrouw menstrueert zijn allemaal indicatoren om tot de oorzaak van een bepaald probleem te komen. Overmatig of zeer gering bloedverlies of tussentijds bloedverlies zijn problemen die goed te behandelen zijn.

Post-natale depressie
Na de bevalling komt het voor dat een vrouw zich niet in de positieve stemming bevindt die ze had verwacht bij de geboorte van het kind. Hier kunnen een aantal zaken aan ten grondslag liggen. Constitutionele zwakte op zowel lichamelijk al geestelijk niveau bijvoorbeeld. Een zwangerschap en bevalling vergt veel van een vrouw. Bij een ‘normale’ constitutie zal een vrouw ondanks de benodigde extra energie tijdens deze periode zelf sterk (genoeg) zijn. Maar bij constitutionele zwakte zal alles in hevigere mate ten koste gaan van haar eigen energie en lichamelijke en geestelijke uitputting ten gevolg hebben. Maar ook andere zaken kunnen binnen de Chinese filosofie tot een depressie leiden en het onvermogen om met de nieuwe situatie om te gaan; een ongezond voedingspatroon, een te korte herstelperiode na de bevalling en een zware bevalling met met name veel bloedverlies.
Vaak is het helaas zo dat bepaalde factoren een neergaande spiraalwerking kunnen hebben. Belangrijk is dat men het tijdig herkent zodat snel gewerkt kan worden aan de aanpak. Acupunctuur en/of Chinese kruiden kunnen helpen om geestelijk en lichamelijk weer aan te sterken en in balans te komen.

Menopauze
Kenmerken van de menopauze zijn schommelingen in de gemoedstoestand, opvliegers, osteoporose, veranderingen van lichaamsvormen en gewicht en huid. De menopauze wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in oestrogeen en progesteron.
De overgang op zich is een natuurlijk proces wat we niet met Acupunctuur kunnen of willen tegenhouden. Wel kunnen we, zeker bij ernstige klachten, het doormaken van de overgang een stuk dragelijker maken door dalende energie aan te vullen en in balans te brengen.
Afhankelijk van de aard van de klachten is het mogelijk de intensiteit en frequentie van overgangsklachten op een positieve manier te veranderen. Men voelt zich tijdens en na de behandeling vaak een stuk meer ontspannen. Acupunctuur in combinatie met Chinese kruiden kan een bijdrage leveren aan een soepelere overgang.

bel mij om informatie te geven / afspraak te maken

Voor meer informatie of om een afspraak te maken klik hier.

Nieuws

De webshop is verplaatst naar de website www.mestcelactivatie-syndroom.nl  ook te vinden via www.mcasnederland.nl   Alle boeken en andere producten zijn via deze site te bestellen.

De yogagroepen voor 2024-2025 worden samengesteld. Er zijn op dit moment 2 plaatsen vrij; één voor woensdaggroep 1 en één voor groep 3

Overgewicht en spijsverteringsklachten gaan veelal samenIn mijn praktijk kijk ik naar jouw disbalans en constitutie. Voedingsadviezen in combinatie met acupunctuur zijn een schitterend hulpmiddel. Er wordt een plan op maat gemaakt met snel zichtbare resultaten. Interesse? Maak  een afspraak voor advies en behandeling. 

Allergie en intoleranties: er zijn steeds meer mensen die overgevoelig reageren op voeding. Herken je je daarin en ben je op zoek naar handvatten?  

‘De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken, maar in het kijken met nieuwe ogen.'

TOP