Scroll naar beneden voor meer informatieMestcelactivatiesyndroom MCAS & histamine intolerantie
MCAS is een voor velen zeer onbekende stoornis in het immuunsysteem waarbij er een verstoorde functie van de mestcellen is en deze overgevoelig en overactief reageren. De mestcellen gedragen zich slecht, ze zijn hyper-reagerend op niet-bedreigende prikkels zoals voedel, geuren, fysiek of emotionele prikkels. Normaal reageren ze bij een infectie van bacterien en virussen. Een bekende reactie van mestcellen is de histamine reactie bij hooikoorts waarbij ze reageren op pollen en de persoon heel ziek kan zijn van de reacties van de mestcellen om de pollen het lichaam uit te werken. MCAS is in Amerika erkend als aandoening. In Nederland is er nog weinig over bekend terwijl het veel voorkomt.
Uit onderzoek blijkt dat zo'n 15 % van de bevolking MCAS te hebben (lichte tot ernstige symptomen). In Amerika en Duitsland zijn er zeer actieve patientenverenigingen. Doordat het zo weinig bekend is in Nederland bij artsen, zorgverleners en patienten, lopen mensen met MCAS jaren te dokteren en hebben zij veel artsen en therapeuten bezocht zonder resultaat en zonder gehoord te worden.
De patient krijgt vaak een label van 'prikkelbare darm syndroom'  of het label psychische aandoening en hypergevoeligheid.

Het is een slecht begrepen aandoening die chronisch zich uit in aanhoudende of terugkerende klachten of toenemende, afnemend en langzaam verergerend.  Steeds meer kinderen hebben al MCAS en volwassenen die achteraf zeggen al jaren rond te lopen met de MCAS klachten. De mestcellen geven bij een trigger, vaak meerdere triggers, grote hoeveelheden chemische stoffen af (mediatoren) waarvan histamine er één van is. Vaak denken mensen een histamine intolerantie te hebben omdat ze reageren op bijvoorbeeld oude kaas, schimmelkaas, rode wijn, chocolade, spinazie en veel voedingsmiddelen meer, met een rood hoofd, slecht slapen en onrust en dan blijkt het MCAS te zijn. Het belangrijkste verschil is tussen histamine en MCAS is, dat bij MCAS de mestcellen meerdere ontstekingsmediatoren afscheiden, waarvan histamine een belangrijk is maar niet de énige. Er zijn veel gezondheidsklachten die kunnen wijzen op MCAS. Doordat mestcellen (immuuncellen) in het slijmvlies van álle organen en álle systemen voorkomen kunnen de reacties heel divers zijn van maag/darmklachten (opgeblazen buik tot buikpijn) tot longklachten, hartkloppingen, blaasklachten en huidaandoeningen en vele meer.

Histamine intolerantie is één aspect van MCAS maar niet iedereen met histamine intolerantie heeft MCAS. Histamine-intolerantie zelf is het optreden van symptomen als gevolg van histamine in de voeding en door het onvermogen deze af te breken. Het DAO enzym in de darm wat histamine afbreekt is onvoldoende, daardoor ontstaat er een opstapeling 'de emmer loopt vol' met klachten tot gevolg.

Een juiste MCAS diagnose is moeilijk te stellen omdat de uitslagen van bloed-, urine e.d. vaak geen afwijkingen laten zien.  Er is een specialist op het gebied van MCAS nodig om de juiste onderzoeken aan te vragen en deze goed te interpreteren. 

MCAS symptomen in de kinderjaren: 
- allergieen als baby, peuter
-eczeem
-darmklachten 
-reflux
-angst
-hoofdpijn
-slapeloosheid

MCAS symptomen bij volwassenen
-heftige reageren op muggenbeten, bijensteken, horzels en wespen (rode bobbels, jeuk)
-heftig reageren op bepaalde medicijnen
-chemische intolerantie (make up, zeep)
-heftig reageren op voeding ; het gevoel van veel voedingsmiddelen ziek te worden
-allergieen en intoleranties
-niet goed kunnen doorademen, benauwdheidsklachten vooral na een triggers (voedsel, geur)
-warmtewellingen, rode kleur vooral na warm douchen, bepaalde voeding
-huiduitslag en eczeem
-jeuk en branderig gevoel
-hersenmis en hoofdpijn to migraine
-slapeloosheid vooral na het eten van histamine rijke voeding
-opvlamming en weer afnemen van symptomen geen grip te krijgen op de reacties. De ene keer heftig reageren op een bepaald voedingsmiddel of andere trigger en de andere keer geen reactie.

De sympomen van MCAS kunnen op verschillende organen zich uiten zoals
-maag en darmen
-ogen, neus,  keel
-huid /eczeem
-hart en bloedvaten
-longen 
-hormonen.

Dat maakt de diagnose stelling ook zo lastig! 

De allereerste stap is behandeling door een gespecialiseerde arts op MCAS gebied (en die zijn er zeer weinig of ze hebben een lange wachtlijst!) De meeste artsen zijn niet bekend met MCAS en daardoor worden er niet de juiste onderzoeken gedaan om de juiste diagnose te stellen. Veel patienten worden bij de allergoloog weer naar huis gezonden want er kan geen allergie worden vastgesteld en histamine intolerantie wordt niet onderkend.

Een belangrijke stap is de triggers signaleren: voeding, stress, chemische, klimaat, darmproblematiek en vervolgens een voedingsplan maken met een voedingsdagboek om de voedingsklachten in kaart te brengen.

Daar ligt mijn grote taak in informatie verschaffen, doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts, triggers nagaan, voeding- en leefwijze adviezen en aanpassingen. Met ondersteuning van acupunctuur en Chinese kruiden en adem- en ontspanningstherapie (stress reductie). De belangrijkste stap is de patient informeren over de aandoening en uitgebreide informatie verschaffen.

"De eerste stap naar gezondheid is herkennen van de factoren die van invloed zijn op je gezondheid en daarmee vervolgens aan de slag te gaan."

Ervaringsdeskundige
Door zelf aan den lijve te ervaren wat het is om te leven met MCAS en voedselintoleranties kan ik als therepeut de relaties leggen met voeding- en gezondheidsklachten. Ik ervaar zelf dat het een lange weg is langs medische trajecten om MCAS en voedselintolerantie vast te stellen. Diagnose door bloedtesten is vaak niet mogelijk of onbetrouwbaar. Als therapeut heb ik mij jaren lang geschoold op het gebied van darmproblematiek, allergieen en intoleranties. Binnen mijn behandeling staat dan ook het verhaal van de patient centraal, met de gezondheidsklachten en het voedingsmiddelen gebuik in relatie met de klachten.

Doordat ik een ervaringsdeskundige ben weet ik de juiste vragen te stellen, de juiste anamnese gegevens te interpreteren en de signalen van MCAS haarfijn te signaleren. Ik maak daarbij gebruik van een specifieke anamnese naast de standaard anamnese. Het gesprek met de patient is daarbij van essentieel belang en goed interpreteren en doorvragen om relatie te kunnen leggen met overactieve mestcelreacties.

Empathie is daarbij een zeer belangrijk aspect omdat er bij veel mensen al jaren een worsteling is met een keuze maken van wat voor haar/hem de juiste voeding of leefwijze is zonder er reacties op te krijgen. Want niet iedereen reageert op voeding, er zijn reacties mogelijk op geuren, verzorgingsproducten ed.

Herken je je in dit verhaal en de klachten? Maak dan een afspraak met mij om samen te kijken wat de juiste vervolgstappen kunnen zijn voor jou!

Bij MCAS maak ik gebruik van een behandelplan gebaseerd op verschillende stappen waarbij de patient al vrij snel zaken helder krijgt. Met als doel de gezondheid te verbeteren en leren omgaan en leven met MCAS.

MCAS boek in ontwikkeling en histamine intolerantie voedingslijsten:

Vanuit mijn enthousiasme en enorm verdiepen in de materie van MCAS ben ik in de eindfase  van het schrijven van een boek met een theoretische deel wat MCAS inhoudt met de vele aspecten en een praktijkdeel hoe omgaan met MCAS. Voor zorgverleners en patienten een schitterend hulpmiddel. Want er is nog veel onbekend over MCAS, maar ook veel al wel bekend en daar ga je mee aan de slag.

In de toekomst zal MCAS zeker ook in Nederland een erkende aandoening worden en daaraan wil ik met mijn boek aan bijdragen. Interesse? Zend mij een mail dan zal ik je informeren wanneer het boek wordt gepubliceerd. De histamine voedingslijsten zijn binnenkort verkrijgbaar (december 2021).

 

 

 

 

bel mij om informatie te geven / afspraak te maken

Voor meer informatie of om een afspraak te maken klik hier.

Nieuws

De praktijk is open voor acupunctuur, kruiden en massage. Wanneer u een afspraak voor behandeling maakt krijgt u een bevestiging per mail toegezonden met daarbij de leidraad infectie preventie Covid 19. Samen zorgen we voor veiligheid van elkaar.

YOGA LESSEN De yogalessen zijn gestart. Gratis ontspanningsoefeningen van Gonnie zijn te vinden op www.soundcloud.com (zoeken: Gonnie van de Lang).  

NIeuw: binnenkort verschijnen er voedingslijsten met hoog en laag histamine gehalte te gebruiken bij MCAS en histamine intolerantie (medio december 2021)
Binnenkort verschijnt het eerste in Nederland geschreven boek over mestcelactivatiesyndroom (MCAS).  Verschijningsdatum medio januari/februari 2022. Interesse zend mij een mail.

Overgewicht en spijsverteringsklachten gaan veelal samenIn mijn praktijk kijk ik naar je disbalans en constitutie en pas daar de voedingsadviezen samen met de persoon op aan. In combinatie met TCM wordt er een plan op maat gemaakt met snel zichtbare resultaten.  Interesse en gemotiveerd? Maak een afspraak. 

Allergie en intoleranties: er zijn steeds meer mensen die overgevoelig reageren op voeding. Herken je je daarin en ben je op zoek naar handvatten? Triggers kunnen hormonale veranderingen zijn zoals de puberteit, zwangerschap en overgang. 

‘De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken, maar in het kijken met nieuwe ogen’.

TOP