Scroll naar beneden voor meer informatie 

Allergieën en intoleranties

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Er zijn verschillende redenen daarvoor te noemen zoals toenemende chemische luchtvervuiling, bewerkte en eenzijdige voeding en een toename van huisdieren. Vanuit de TCG worden tevens stress en vermoeidheid als oorzaken gezien. In deze stressvolle maatschappij vermindert de weerstand bij veel mensen waardoor het lichaam een verminderde afweer (immuunsysteem) krijgt. De behandeling met acupunctuur is er op gericht om ziekmakende prikkels te verdrijven en zodoende de symptomen te verlichten. Daarnaast wordt getracht het lichaam te versterken waardoor de gevoeligheid voor de prikkels wordt verminderd. De onderliggende zwakte herstellen is van groot belang.

Verschil allergie en intolerantie

Voedselintolerantie dit houdt in het niet goed verdragen van voeding. Het speelt bij veel lichamelijke en geestelijke klachten een rol. Erfelijkheid, stress, eenzijdige voeding, zwakke orgaanenergie spelen mee. Een allergie en intolerantie worden vaak met elkaar verward. Een allergie is een immuunreactie via IgE (rechtstreekse aanmaak van antistoffen) waarbij de persoon direct klachten krijgt die levensbedreigend kunnen zijn.  Bij een voedselintolerantie ook wel voedingsincompatibiliteit genoemd is er een IgG reactie (zonder tussenkomst van antistoffen) een vertraagde reactie. Een persoon kan tot zo'n 48 uur tot meer nog reageren op voeding. Daardoor is het ook zo lastig voor de persoon om na te gaan waar hij/zij op heeft gereageerd. Bij intoleranties is er sprake van een enzym tekort. Voorbeelden van intoleranties zijn; lactose-intolerantie; bij de persoon ontbreekt het suikersplitsende enzym lactase, daardoor wordt lactose (melksuiker) niet goed verteerd. Fructose intolerantie hierbij ontbreekt het enzym om vruchtensuikers te verteren. De symptomen van een allergie en voedingsintolerantie hebben veel overeenkomsten en vaak is er een combinatie van beiden. Bij beiden geldt het contact met verdachte stoffen vermijden. Bij beiden geldt dat de persoon zich ziek voelt.

Voor een allergie zijn er drie dingen nodig:
- De genetische aanleg om IgE (antistoffen) aan te maken op normaal onschadelijke stoffen;
- Frequent contact met het allergeen zoals latex allergie bij mensen die dagelijks werken met latex handschoenen;
- Een orgaan dat overgevoelig is voor de mediatoren (alarmsignalen) en de reacties.

Volgens de TCM is er bij allergieën en intoleranties vaak sprake van een tekort aan energie in lever, longen, milt, maag, darmen of hart.
Huidklachten, vermoeidheid en darmklachten zijn veel voorkomende symptomen.

Alarmsignalen
Alarmsignalen door ademhalingsallergenen (pollen) kunnen ziektebeelden verwekken, niet alleen in de luchtwegen maar ook daarbuiten wanneer daar gevoelige organen liggen. Omgekeerd kunnen luchtwegen allergieën afkomstig zijn van voedingsallergenen wanneer er in de luchtwegen gevoelige delen liggen. De mediatoren worden door het bloed verspreid door het gehele lichaam.
Stress en het klimaat (koude, wind, droogte) kunnen de prikkels versterken.

Behandelen
Om een allergie en intolerantie te behandelen is een correcte diagnose belangrijk.  Symptomen kunnen zijn: hoest, astma, eczeem, jeuk, zwelling, hoofdpijn, darmklachten en misselijkheid, vermoeidheid. In mijn praktijk worden allergieen en voedselintoleranties getest met de biotensor. Daarnaast vraag ik de patient produkten mee te nemen waar hij/zij op denkt te reageren en deze worden getest. Dit kunnen voedingsmiddelen zijn maar ook bijvoorbeeld make up en zeep of shampoo. 
Bij alle klachten is het van belang om goed de oorzaak van de allergie of intolerantie in kaart te brengen.  Daarbij gebruik makend van een eliminatie en rotatiedieet en wordt een voedingsdagboek bijgehouden. Vandaaruit vervolgens een behandelplan op te stellen met leefwijze- en voedingsadviezen in combinatie met acupunctuur en eventueel Chinese kruiden met als doel het versterken van de orgaanenergie en immuunsysteem. De darmweerstand wordt tevens opgebouwd om zodoende het immuunsysteem te versterken. Bij voedselintoleranties is variatie in de voeding van belang en adviezen op dat gebied staan centraal in de behandeling.

bel mij om informatie te geven / afspraak te maken

Voor meer informatie of om een afspraak te maken klik hier.

Nieuws

Schitterende boeken actie:

Het  boek 'Gezonde voeten, een goede basis' van €17,00 voor €5,30 incl BTW en het boek 'Energiek en vitaal in de overgang' van €22,50 voor €10,50 incl BTW te bestellen via de webshop.

Mindfulness yoga Wierden In april start weer een nieuwe cursus, zie op de site de informatie. Wil je stoppen met rennen, vliegen en maar doorgaan en tips voor meer rust en ontspanning dan is deze cursus iets voor jou! Leskaarten aan te schaffen van 5-6 lessen.

Workshop Healthy ageing en zhi neng qigong  wegens groot succes is er op vrijdag 9 maart 2018 tevens een dag gepland in Baarn. Een dag om heerlijk te genieten en te relaxen en veel te leren. Info zie workshops op deze site.

Allergie: er zijn steeds meer mensen die overgevoelig reageren op voeding en intoleranties daarvoor hebben opgebouwd. Herken je je daarin en ben je op zoek naar handvatten?

‘De ware ontdekkingsreis ligt niet in het verkennen van nieuwe streken, maar in het kijken met nieuwe ogen’.

TOP